Vijf tips voor een fijne kinderfotoshoot!

Super leuk! Je wilt graag een mooie fotoshoot van de kind maken. Maar hoe bereid je zo’n sessie voor? In deze blog deel ik vijf tips met je ter voorbereiding op de kinderfotoshoot.

01. Voorbereiding voor de fotoshoot

Als allergrootste tip wil ik je meegeven om je kind onderdeel te maken van de fotoshoot. Vertel wanneer het is en laat ze mee denken over de invulling van de fotoshoot. De belevingswereld van kinderen is vaak nog veel groter dan volwassenen.

Wat wil hij/zij aan? En hebben ze zelf misschien ideeën over hoe ze op de foto willen? En hoe denken zij dat een model voor de camera staat? Willen ze hun favoriete knuffel mee? Of liever een speelgoed auto? Allemaal goed! En heb je als ouder graag wat meer te zeggen over wat je kind aantrekt? Maak dan twee outfits die je allebei mooi vindt en laat ze daaruit kiezen. Dan geef je je kind het gevoel zelf te mogen bepalen, maar dan wel binnen de kaders die je stelt. Een win-win!

02. Maak er een uitje van!

Eerlijk is eerlijk, je boekt een fotoshoot omdat je graag mooie foto’s wilt. Maar uiteindelijk is mijn doel dat jullie een leuke ochtend/avond hebben. En ‘toevallig’ ben ik daar ook om die momenten vast te leggen. Zie de fotoshoot dus ook als een leuk uitje wat jullie gaan doen. Geef je kind misschien de keus wat jullie op deze speciale dag gaan eten, of ga na de fotoshoot samen lekker thuis een film met elkaar kijken. Zo wordt de fotoshoot een stuk minder spannend en meer onderdeel van een leuke dag! Het is tenslotte de herinnering die telt!

03. Laat de uitkomst los!

Ik heb het al eens in een eerdere blog geschreven. Maar laat de uitkomst van de fotoshoot los! Je kunt er echt op vertrouwen dat ik er alles aan doe om jullie zo mooi mogelijk vast te leggen. Ik spreek uit ervaring dat wanneer mensen zich écht durven over te geven aan wat er in het moment is, dat dit de mooiste foto’s oplevert. Je bent dan namelijk helemaal niet meer bezig met of dit wel mooi op de foto staat, en of dit wel flatteert. Maar je bent bezig om je kind een echte knuffel geven, of een troostende arm bieden als het net gestruikeld is. En dat zijn vaak de mooiste foto’s. De connectie tussen jullie vastleggen daar gaat hem om. En als dat toevallig lachend recht in de camera is, dan is dat een extra mooi cadeau!

04. Favoriete knuffels

De aandachtspanne van kinderen is vaak niet al te lang, dus daar moeten we met de shoot ook rekening mee houden. Eindeloze poses is vaak niet waar de meeste kinderen blij van worden. Neem dan ook gerust wat speelgoed, knuffels of een bal mee. Dit geeft ze iets te doen wat ze leuk vinden. Vaak vinden kinderen het in eerste instantie spannend om me te ontmoeten. En dat snap ik heel goed! Ze kennen mij niet en ik sta wel ineens met een enorme camera en lens voor hun neus. Het helpt vaak om dan iets vertrouwds van huis mee te nemen. Vaak is dat ook een goede opening voor een gesprekje zodat ze me wat beter kunnen leren kennen. Vertellen over het speelgoed of knuffeltje wat ze bij zich hebben is vaak een grote hulp!

05. Geniet!

Als laatste tip wil ik vooral meegeven: geniet! Een fotoshoot maak je echt met elkaar. Wat mij betreft is het helemaal niet zo statisch als een fotograaf die zegt wat jij moet doen. Geef je er maar vooral aan over. Misschien vraag ik tijdens de fotoshoot wel dingen om buiten je comfortzone te doen. Ik kan me voorstellen dat je niet iedere dag midden op de hei de kabouterdans staat te dansen 😉 maar hoe meer je daar gewoon in mee durft te gaan en mij in het proces vertrouwt, des te mooier is het resultaat! En dan krijgt ineens die foto een hele andere waarde. Gaat het niet meer over hoe je precies in de camera kijkt, maar gaat het om dat bijzondere moment dat je met je gezin midden op de hei stond te dansen. En hoe tof dat ik dan nét ‘toevallig’ daar was om vast te leggen!