Kinderfotografie in Apeldoorn

Als fotograaf vind ik het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Eén van de manieren waarop ik dat doe is door verschillende workshops te volgen en vooral door heel veel te doen. Deze fotoshoot was als einde van een ontzettend gave opleiding Natuurlijk Licht fotografie. De modellen waren door de docent voor ons geregeld en wij kregen de vrijheid om op geheel eigen wijze de fotoshoot vorm te geven. Het weer was ons ontzettend goed gezind, want de zon liet zich tussen het wolkendek door ook nog even van haar beste kant zien.

Het fotograferen van kinderen is wat mij betreft een hele pure vorm van fotografie. Natuurlijk is het fijn om een foto van je kind te hebben waarin ze leuk in de camera kijken. Maar het allerleukste vind ik het als kinderen echt even in hun eigen wereld op kunnen gaan. Je ziet dan dat ze hun eigen natuurlijk manier van bewegen vinden en dat vind ik als kinderfotograaf het mooist om vast te leggen. Misschien wel juist dat moment dat ze net niet naar de camera kijken.

“Laat de uitkomst los”

Ik wil ouders dan ook echt aanmoedigen om het proces te laten ontstaan. Dat levert de meest unieke beelden van je kind op. We zijn zo gewend om de uitkomst van tevoren al willen te bepalen. Want ja, je wilt zo graag die lachende foto. Maar wat als je een kind hebt wat verlegen is? Of die zich heel ongemakkelijk voelt om voor de camera te moeten lachen? Dan is dat toch ook juist prachtig om die serieuze blik vastgelegd te hebben? Helemaal als je ze even in hun eigen ritme laat, komen er de mooiste dingen tevoorschijn.

Een glimlach over iets waar ze aan moeten denken, die serieuze blik als ze zich verdiepen in de takjes op de grond, of het spelen met hun favoriete knuffel. Het meenemen van een bal of speelgoed moedig ik dan ook alleen maar aan! Als je kind zich op zijn of haar gemak voelt, dan zie je dat ook echt in de foto’s terug. En lieve ouders, dit zeg met de beste bedoelingen: maar dat betekent soms ook dat jullie de uitkomst los moeten laten. Dat geeft je kind ook de ruimte om écht zichzelf te kunnen zijn. Echt connectie maken, momenten om te koesteren. Kijk en geniet mee met de magie die dan kan ontstaan!